Eten, privacy en de gesprekken met de kinderen
Door: Patricia
Blijf op de hoogte en volg Patricia
10 Januari 2010 | Kenia, Mombassa
In antwoord op jullie vragen: Eten doe ik zoveel mogelijk met de kinderen, lekker Keniaans. De mama’s vinden dat helemaal leuk, hoewel ze me wel waarschuwden dat ik dan tegen de tijd dat ik terugkeer naar Nederland heel wat dikker zal zijn dan nu... ahum... Hopelijk helpt het dat ik de melk oversla ;-) Gelukkig hoef ik pas zevenhalve maand na terugkomst mijn trouwjurk te passen! De kinderen eten ’s ochtends porridge, ik brood met jam. Om 10 uur krijgen ze thee (melk, water, theebladen en suiker) en brood met jam. Voor mij wordt altijd thee zonder melk gemaakt. Lunch en diner bestaan uit een combinatie van rijst met aardappel of rijst met bonen en kruiden en groenten of fruit. Boven verwachting lekker! Ik heb ook een keer vlees gehad, maar dat smaakte enorm zout en sterk. Niet lekker! Ik heb trouwens nog geen buikpijn gehad! Valt me dus alles mee.
De kinderen eten vaak met hun handen (best knap met rijst), maar gelukkig krijg ik altijd een lepel. De borden en bekers worden met de hand (zonder borstel dus) afgewassen in het zoute water dat hier uit de kraan komt en niet gedronken mag worden. HRC krijgt drinkwater van een Nederlands bedrijf dat als doelstelling heeft iedereen in Afrika van voldoende drinkwater te voorzien. Dat is echt goed te drinken, en er is ruim voldoende van. Ook tandenpoetsen moet met dit gezuiverde water. Vanmiddag heb ik trouwens voor het eerst de kraan van mijn eigen keukentje opengedraaid, en daar kwam allemaal bruin water uit. Ik wachtte tot het helder zou worden, maar ineens kwam er een felgekleurde duizendpoot uit de gootsteen naar boven gekropen! Dus riep ik het meisje met wie ik in gesprek was om te komen kijken, blijkt het een levensgevaarlijk beest te zijn waar je heel ziek van wordt als hij bijt! Gelukkig wist het meisje precies hoe ze het beest moest doodmaken. BRRR!
Behalve mijn eigen keuken heb ik ook mijn eigen badkamer. Daar ben ik bijzonder blij mee sinds ik heb gezien wat jongens tijdens het opstaan met een badkamer kunnen doen! ;-) De wc is hetzelfde als in Nederland, behalve dat het doorspoelen soms niet helemaal lukt. Douchen is een beetje behelpen met emmertjes water. Met name haren wassen is lastig, en helaas is dat wel echt regelmatig nodig. Niet alleen bestaat de grond hier uit opstuivend zand, ook zweet je de hele dag en zitten de kinderen - die maar al te veel van knuffelen houden - van top tot teen onder het zand. Ook is het me al twee keer overkomen dat een baby op mijn schoot plaste!
Wat dat betreft kijk ik nu al uit naar woensdag. Dan heb ik een hele vrije dag en ga ik lekker bij Nel thuis douchen en bijkomen. Wat privacy betreft: ik kan me terugtrekken op mijn kamertje, maar dat was vandaag vrij moeilijk. Niet alleen omdat alle kinderen vandaag vrij waren van school en continu langskwamen, maar ook omdat ik een paar kinderen wat leuks had gegeven om te voorkomen dat ze een rotgevoel zouden overhouden aan de gesprekjes, waardoor ze zich ervoor zouden kunnen afsluiten. Het is niet te geloven wat zulke kleine kinderen al meegemaakt hebben en waar ze mee moeten leren leven...
Maar door het meegeven van die ‘oppeppertjes’ stonden de andere kinderen al gauw in de rij om met me te mogen ‘praten’. Eén jongen kwam alleen maar vertellen dat hij van computerspelletjes hield, en van Nel, want die heeft een playstation. En die computerspelletjes stonden ook op mijn laptop, dat wist hij zeker. Met moeite heb ik hem uitgelegd dat dat niet helemaal de bedoeling was van ons ‘gesprekje’.
De kinderen met wie ik echt een gesprek heb gehad, namen me goed in vertrouwen. Hoewel het erg moeilijk was om over hun verleden te praten – zowel door hun beperkte Engels, als door de emoties - heb ik van bijna allemaal nu toch een redelijk beeld van hun achtergrond. Opvallend was, dat wanneer ik vroeg waar ze het nmeest verdrietig van werden, de meesten met alledaagse dingen als 'uitgelachen worden' kwamen. En juist over die dingen mocht ik absoluut niet met de mama's of andere kinderen praten. De kinderen blijven ondanks alles gewoon kinderen met gewone kinderzorgen. Die natuurlijk wel groter worden als de kinderen die je uitlachen niet alleen klasgenoten zijn, maar ook bij je thuis wonen. Eigenlijk kwamen deze relatief eenvoudige zorgen wel goed uit, want hiervoor heb ik ze relatief eenvoudige ‘trucjes’ kunnen leren (sociale vaardigheden en de 3-G-driehoek) die als ze werken het vertrouwen van de kinderen in mij en de 'therapie' vergroten. En dat zou de rest van de therapie zeker ten goede komen!
Vanmiddag had ik het echt even gehad door al die heftige verhalen, en heb ik me met moeite los kunnen maken van het jongetje dat het liefst de hele dag mijn hand vast houdt en op mijn schoot kruipt. Ik heb hem met handen en voeten uitgelegd dat ik ging slapen, en mijn deur van binnenuit op slot gedaan met een tak. Ik hoop dat ik gauw wat minder nieuw en interessant voor ze ben! Vanmiddag en vanavond heb ik lekker gerelaxt. Super handig, zo’n i-pod en een goed boek! :)
10 Januari 2010 - 10:58
Oma Deurne:
Goh wa schon, wa kende gij schon schrijve. Da da ken om zo vlug iets te lezen wa ge gisteren het geschreven. Mooi dat wat je geleerd hebt nu ook echt in de praktijk kunt gebruiken. Kusjes uit Deurne -
10 Januari 2010 - 11:48
Eef:
zo nu heb ik deze ook gelezen, en nu ga ik dan echt aan de studie. ik sog met jouw blog ;) -
10 Januari 2010 - 13:38
Carolina:
Hoi Zus!
Fijn om weer wat van je te horen.
De blogs worden hier uitgeprint en rondgestuurd naar oma en de buurvrouw etc.. haha!
Wat fijn dat je een dag vrij krijgt en dan even weg kan naar Nel om bij te komen en te douchen. Lijkt me echt nodig als ik je verhalen zo lees.
Heel veel succes met de intakes verder! xxx -
10 Januari 2010 - 17:12
Gerdien:
Lieve juf en mammie Patricia,
Wat enorm leuk en goed om je blogberichten te lezen. Daarnet heb ik even de tijd genomen 'bij te lezen'; ik had wel drie ongelezen mails van je blogsite in m'n mailbox... ;-)!
Je hebt al heel wat beleefd en bent zelfs al bezig met waarvoor je gekomen was... Uit je schrijverij op te maken ben je daar als Patricia heel waardevol en is-wordt je kennis en kunde van enorme betekenis. Echt super tof!!
Het is soms een pittige kluif om de juiste balans te vinden tussen het creeren van een vertrouwensband en het niet laten lichten met je goede bedoelingen... Succes met het onderscheiden van de motieven van de kids...!(Gedachtenlezen is soms wel handig... :-D)
Heel fijn ook dat je buik het eten enzo ook allemaal wel prima vindt! ... Zelfs een duizendpoot kon je geen buikpijn bezorgen...?!
Brr... het klonk wat leguber...
Heb je elke woensdag vrij - als zijnde je soort van sjabbat - of alleen deze week? Het zal zeker verstandig zijn je af en toe helemaal terug te kunnen trekken van het HRC; een tak om je deur mee af te sluiten is daarvoor onvoldoende...
Een genietze alvast van de douche dan en ook bij al het andere veel plezier gewenst.
Verder ook veel van Gods liefde gewenst, om in je hart te koesteren en Hem daarvoor dank te bewijzen en ook om uit te delen aan de kids, de mammies en alle andere betrokkenen bij het HRC! -
10 Januari 2010 - 19:37
Sanne:
Hoi Patricia,
Wat ontzettend leuk om al je verhalen te lezen! :-) Superleuk dat je het ook zo regelmatig bijhoudt... Daardoor kan ik af en toe even een pauze nemen van het studeren en genieten van jouw mooie verhalen. Succes daar en geniet ervan!
Liefs, Sanne -
11 Januari 2010 - 06:55
Papa:
leuk dat filmpje en de 1ste foto waar je zelf ook op staat. Kippevel krijg ik ervan. xxx
oh ja, 1/2 marathon van Egmond is vanwege het slechte weer afgelast :-( -
11 Januari 2010 - 09:22
Tante Gerrie:
Hoi Patricia.
Harmen mailde mij. Dus ik mailde terug en vroeg of je een goede reis gehad had. Harmen schreef dat je een webside heb en heel mooi kan schrijven. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig geworden en ben snel gaan lezen. Tot mijn verbazing heb je al heel veel geschreven. Ik hoop regelmatig op je site te kijken, want Harmen heeft niks te veel gegezegd dat je mooi kan schrijven.
Wel ik wens je een hele fijne, leerzame tijd toe.
de hartelijke groeten.
11 Januari 2010 - 12:19
Eef:
jeeeeh filmpje en fotos
wilde even zeggen dat ik jullie foto zojuist door de bus heb gehad ;) heb er nu al zin in:) -
11 Januari 2010 - 15:08
Ome Jan:
Wat een leuk filmpje. En wat een verhaal. Een levensgevaarlijke duizendpoot uit je kraan kruipend en zout, bruin en niet te drinken water. De hele dag onder zweet en stof zitten. Opletten wat je eet en drinkt. Nu weet ik van mijn vader, Opa, die enkele jaren in Indonesië is geweest, dat zij kininepillen kregen (extra zouttabletten). Deze waren ze verplicht om in te nemen omdat zout het vocht in je lichaam vasthoud, waardoor je beter tegen de hitte kunt. Daarom zal daar het vlees ook wel erg gezouten zijn.
En wij hier maar mopperen en zeuren als drieenhalf uur lang de stroom uitvalt in één van de koudste nachten van deze winterperiode. Geen licht, geen verwarming, geen gas (de gasklep valt automatisch dicht als er geen stroom meer is). Iedereen in een centrale ruimte bijelkaar gezet, maar ik ben naar bed gegaan met een extra donsdeken over me heen en wat led-lichtjes aangedaan. Het was nog gezellig ook. De beademingsafdeling had geen noodaggregaat, dus daar brak flink paniek uit, en de bewoners moesten op de ballon worden beademend. Maar de brandweer heeft snel voor twee noodaggregaten gezorgd waardoor dat probleem ook weer opgelost was. Zo'n 150.000 huishoudens hebben urenlang zonder stroom gezeten.
Maar dit betekent niets als je net als jij elke dag moet opletten wat je drinkt en eet en kijkt wat er voor troep uit de kraan komt en wat verder niet meer het huis in kan sluipen. Maar desondanks is het een hele belevenis en één groot avontuur in Kenia.
Groetjes XXX
Ome Jan