Een week onderweg - Reisverslag uit Mombassa, Kenia van Patricia Moorsel - WaarBenJij.nu Een week onderweg - Reisverslag uit Mombassa, Kenia van Patricia Moorsel - WaarBenJij.nu

Een week onderweg

Door: Patricia

Blijf op de hoogte en volg Patricia

11 Januari 2010 | Kenia, Mombassa

Het is pas een week geleden dat ik nog in Nederland was, maar het voelt echt als veel langer. Nu de grootste spanning en nieuwigheid er af zijn, moet ik toch wel even wennen aan het idee dat ik hier nog 2 maanden zit, zonder familie, vrienden en Harmen… Maar als ik dan bedenk hoe bevoorrecht ik ben om hier te mogen zijn en wat ik voor de kinderen kan betekenen, en als ik dan kijk naar de mensen die hier leven… Eén van de mama’s kwam gisteren in mijn kamertje kijken en was helemaal onder de indruk. Ze zei zelf net zo’n groot huis te hebben, maar dan zonder laptop en dergelijke…

Heb je trouwens het filmpje al gezien? Van zulke momenten kan ik echt enorm genieten!
Zoals je vast hebt opgemerkt heb ik mijn profielfoto veranderd. Het jongetje dat ik vast heb is al 13 maanden oud! Hij is het grootste deel van zijn leven ziek geweest en kan nog niet eens zelf zitten. Toen ik dat kleine kwetsbare mannetje voor het eerst in mijn armen had, terwijl hij met grote tegenzin het ene na het andere medicijn moest doorslikken, had ik zo met hem te doen dat ik besloot hem zoveel mogelijk extra aandacht te geven. Zodra het kan pak ik hem op, ga ik een stukje met hem lopen, of geef ik hem de fles. Hij heeft me dan ook al een paar keer onder gespuugd, en een keer op mijn schoot geplast… Maar hij heeft compleet mijn hart veroverd.

Gisterochtend ben ik – begeleid door een aantal van de grotere kinderen – om 10 uur in een tuktuk naar de kerk gegaan. De andere kinderen hadden voor de dienst al Bijbelstudie en waren al eerder vertrokken. De dienst begon om 11 uur met drie kwartier worship. Dat was echt heel gaaf door al het geswing en geklap. Maar de rest van de dienst bestond uit een preek die tot half twee doorging, op zo’n volume dat ik me afvroeg of de preker niet ontzettend keelpijn moest hebben na de dienst. Af en toe was hij zo bedreven dat hij per ongeluk overging op Swahili, waardoor ik 10 minuten lang niet wist waarom iedereen zo moest lachen en de vertaler er een beetje onbeholpen bijstond… Het was een bijzondere ervaring om iemand zo de longen uit het lijf te zien schreeuwen om het woord van God te verkondigen…

Na de dienst kregen we een in ei gebakken boterham, en daarna zijn we naar het strand gegaan. Het water was heerlijk warm en het was echt lekker om even te zwemmen – zeker als je geen douche hebt! Ik heb foto’s op Hyves gezet!

Vanmorgen hebben we een meeting met Nel gehad over de school. We besloten dat we de kinderen strenger gaan aanpakken en baden om Gods hulp. Eén van mijn jongens luisterde nadat ik hem minstens 10 keer achter elkaar terug had gezet op zijn stoel. Hij begon heel hard te huilen, maar bleef wel zitten en deed de rest van de ochtend goed mee. De andere was continu andere kinderen aan het pijn doen, en toen ik hem apart had gezet weigerde hij terug te komen. Even heeft hij wel meegedaan, maar toen ik de autootjes opruimde waarmee hij speelde bleef hij ze net zo lang terugpakken tot ik ze op een plek zette waar hij niet bij kon. Toen heeft hij een half uur lang hartstochtelijk gehuild terwijl ik gewoon doorging met de les, waarna hij ook nog even in zijn broek plastte. Toen ik hem na de les zonder boos te worden een schone broek aantrok, was hij pas echt verdrietig, en heb ik hem op schoot getrokken en getroost. Nu heeft hij het tegen de andere teachers over “mijn Patricia” en houd hij continu mijn hand vast. Ik geloof dat ik de strijd gewonnen heb! :) Ik hoop wel dat dit de laatste strijd was, want van dat hartstochtelijke gehuil wordt je niet bepaald vrolijk. Vooral niet als je de achtergrond van de kinderen kent en weet waarom ze zo moeilijk zijn.

Wat betreft de grotere kinderen heb ik besloten me meer te verdiepen in rouw bij kinderen. Want wat zeg je een kind dat buiten vrolijk speelt maar bij mij zit te huilen omdat hij z’n mama mist? Gelukkig heb ik een goed boek daarover bij me. Ik heb net alle kinderen besproken met Juna en Nel, en we hebben besloten dat ik nog een aantal andere kinderen ga zien. Dit doe ik pas als er een andere teacher is gevonden, anders wordt het echt een beetje te veel. Ik hoop dat er snel één komt, want het is niet makkelijk om de ene keer super streng te moeten zijn, dan weer een liefdevolle mama, en dan weer psycholoog…

Tot slot nog een paar dingen die ik vergeten was te vertellen:

Wist je dat…
… ik bij aankomst in Mombasa de president heb gezien?
… de kleinste kinderen regelmatig van alles aan me vragen in het Swahili?
… als ik dan tegen hen zeg: “Say it in English”, ze super enthousiast “English!” roepen?
… steeds meer kleintjes me ‘mamsie’ noemen?
… één van de jongens tegen me zei: “Stop lying to me!” toen ik hem vertelde dat Michael Jackson overleden was?
... ik morgenmiddag naar Nel ga en donderdochtendvroeg pas terugkom? :)

• 11 Januari 2010 - 15:58

Mama:

zoveel avontuur!!!
    geniet van de rust bij Nel én die heerlijke douche xxx

• 11 Januari 2010 - 16:00

Karin:

Patricia wij hebben jullie nieuwjaars kaart gekregen nog bedankt wat een schatje op de foto en de vidio is ook leuk maar ik miste iets .
    ik heb jou niet zien dansen dus dit verwacht il nog. groetjes van de brabanders

• 11 Januari 2010 - 16:00

Karin:

ik heb jou niet zien dansen dus dit verwacht il nog. groetjes van de brabanders

• 11 Januari 2010 - 16:36

Eef:

Ben je al bruin Paat? :)
    kan niet op hyves, kan je ze er niet gewoon bijplaatsen die foto's?

• 11 Januari 2010 - 20:03

Nel:

hoi mamsie!
    complimenten van Juna, John en mijzelf. Je doet het fantastisch en we zien uit naar alles wat de Heer van plan is door ons samen. take it one day at the time. Je bent onder de grace van de Heer. k zie je morgenmiddag! :-)

• 12 Januari 2010 - 00:44

Nynke:

Leuk te lezen dat alles daar zo goed gaat! Ik twijfel er niet aan dat je het daar geweldig doet met die kinderen daar...
    Succes verder met het mooie werk!

Wist je dat...
    Een in ei gebakken boterham eigenlijk een wentelteefje heet :D

• 13 Januari 2010 - 12:46

Jan-Jo:

Patricia bedankt voor de mooie foto van jullie samen.
    Zoals we lezen heb je het goed naar je zin maar, denk ook aan jezelf!
    PETJE AF VOOR JOU.XXX

• 13 Januari 2010 - 19:14

Carolina:

haha wentelteeftje ja.. ;)
    Dikke kus!

• 14 Januari 2010 - 08:42

Marius:

leuk om te lezen in de hollandse kou, wij denken alleen maar aan schaatsen. Geniet maar zoveel mogelijk van de mensen in een hele andere wereld en waardeer hen en jezelf.

• 14 Januari 2010 - 08:47

Mariska:

Hoi Patricia,
    Wat ben je goed bezig zeg! Ook lijkt het daar goed geregeld te zijn, men wil structuur en echt goede dingen doen. Wel erg prettig! Ik hoop dat je je positiviteit en energie kunt behouden, zelf kunt genieten en anderen kunt laten delen in al datgene dat je te bieden hebt.
    Soms zal het lastig zijn, zo alleen, maar ik weet zeker dat je er geen spijt van zult hebben. Succes!
    Liefs mariska

• 14 Januari 2010 - 10:17

Ome Jan:

Ik kan het blijven schrijven maar wat leuk om je belevenissen elke keer weer te lezen. En ook de reacties die je van familie en vrienden krijgt.
    Heerlijk zwemmen, en wij hier maar met een dikke trui aan zitten. De ene natuurijschaatstocht na de andere wordt er verreden en Mamsie Patricia gaat lekker zwemmen in een warme zee. Wat oneerlijk verdeelt.
    Ik neem aan dat je het nieuws in de wereld ook een beetje volgt op je laptop? De aardbeving in Haiti, de op het nippertje afgewendde kabinetscrisis in Nederland, het barre weer in Nederland en de rest van Europa.

Ik kijk weer uit naar je volgende verslag.

Groetjes XXX

Ome Jan